Pages

iklan!

Friday, July 20, 2012

selamat menyambut ramadhan al mubarak

assalammualaikum semua.... kita dah semakin hampir dengan bulan ramadhan yang memang dinanti oleh semua kan...entry kali ni biar gambar yang berbicara ok. wa nak letak kat fb malu, so wa post kat sini je la..
mane lagi cantik??



atau


jgn lupa niat tau u all semua..







Sunday, July 8, 2012

yang...itu...

ASSALAMMUALAIKUM... yok kita fahami dan hayati

yang SINGKAT itu "WAKTU"
yang MENIPU itu "DUNIA"
yang DEKAT itu "KEMATIAN"
yang BESAR itu "HAWA NAFSU"
yang BERAT itu "AMANAH"
yang SULIT itu "IKHLAS"
yang MUDAH itu "BERBUAT DOSA"
yang SUSAH itu "SABAR"
yang SERING LUPA itu "BERSYUKUR"
yang MEMBAKAR AMAL itu "MENGUMPAT"
yang MENDORONG KE NERAKA itu "LIDAH"
yang BERHARGA itu "IMAN"
yang DITUNGGU ALLAH SWT itu "TAUBAT"
 
-imam al ghazali-


Wednesday, July 4, 2012

showdonwn 2012

selamat soreh semua...

jangan lupa malam ni tengok 8tv - - - FINAL SHOWDOWN 2012

finalist top 3 ~~~~~~~~~~~~~
PROJECT ELEMENTZ


SOUL GANGZ


DEM LEPAK BOYZ





!
!
WALAWEI


semua ini favourite wa...WALAWEI je dah tersingkir last week.
so nantikan juara SHOWDOWN 2012 malam ini

p/s: jgn lupa raikan MALAM NISFU SYAABAN juga malam ini




Sunday, July 1, 2012

siapa tak mahu balik awal kan...

assalammualaikum...selamat bulan julai semua dan sekarang kita berada hampir di pertengahan bulan syaaban right? tak sabar rasanya nak masuk bulan ramadhan. tu yang tengah baca entry wa ni dah habis ganti puasa belum? cepat langsaikan sebelum terlambat ye.


wa tinggal 5 hari saje ni nak habiskan sisa2 terakhir industry practical wa ni. wish me luck!!


~~~
ok jujur cakap la kan siapa yang tak mahu balik kerja awal sila angkat kaki sekarang..bila kita dah seharian di office atau tempat kerja masing2 rasa macam masa lambat je berlalu kan...dah fikir macam2 nak buat kat umah nanti nak tidur la, nak keluar date la..macam2 la. this is normally situation ok.


so bila you all balik lewat tidak seorang pun akan perasan TETAPI jika anda balik awal..seluruh pejabat akan tahu (MOSTLY IS TRUE RIGHT??) dan kemungkinan besar akan terserempak dengan incik bos a.k.a mak incik bos di pintu keluar pejabat kan


kes balik awal selalunya dilihat sebagai sikap negatif oleh pihak pengurusan dan pekerja lain yang seakan-akan macam kita melakukan suatu dosa lak kan.


tetapi sebenarnya dari sudut keberkesanan dan etika bekerja...selagi semua urusan pejabat telah diselesaikan dalam masa bekerja dan tidak ada yang diabaikan.. maka balik awal bukan suatu kesalahan pun malah harus digalakkan supaya pekerja dapat pulang berehat untuk menghadapi hari esok.  wa setuju statement ni...acececeh. =D


BOS selalu memaksa pekerja untuk bekerja lebih masa atau pun pekerja itu sendiri yang nak kerja lebih masa untuk siapkan kerja sebelum hari esok menjelma untuk dapatkan title PEKERJA CEMERLANG MUNGKIN tetapi ini bukan dapat meningkatkan MALAH AKAN menurunkan efisiensi u all tahu tak?..sepatutnya digalakkan utuk menyelesaikan sesuatu tugas dalam masa bekerja terkecuali untuk kes-kes terpencil SAHAJA. so u all jom balik awal ~~~APTB la.


fakta psikologi - drSoul





ni lagi satu hal....siapa yang biasa buat macam ni?? baik ngaku sekarang juga. kalau wa selama pratical ni memang tak la nak buat macam ni sebab office wa tu kecil je, lagipun staff dalam tu cuma 4 orang termasuk bos dengan dua orang praticalmate wa...hehehehehe. so tak dapat la den nak buat...


apa2 hal pun you all kena kerja rajin2 dan ikhlas nak cari duit yang halal. nawaitu kita yang penting...
selamat bekerja semua





Saturday, June 30, 2012

Frekuensi RADIO di Malaysia

JOM LAYAN....can also through the on9




988
http://www.988.com.my

Kedah, Perlis - 96.1, Pulau Pinang - 94.5, Pulau Langkawi - 96.1, Taiping - 101, Ipoh - 98.8, Pahang - 90.4, Negeri Sembilan - 93.3, North Johor, Melaka - 98.2, South Johor - 99.9 


Ai FM
http://www.aifm.net.my
North Johor, Melaka - 100.4, South Johor - 104.9, Negeri Sembilan, South Selangor - 89.7, Kuala Lumpur, Selangor - 89.3, West Pahang - 106.7, Kuantan - 106.1, Kota Bharu - 105.7, Jeli - 91.6, Kuala Terengganu - 90.5, Besut - 97.8, Jerantut - 90.7, Ipoh - 92.1, Perlis, Kedah, Pulau Pinang - 101.3  


Best 104
http://www.best104.fm
Klang Valley, Johor, Singapore, Riau - 104.1, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor(parts) - 94.8, North Johor, South Pahang - 102.5 

Era
http://www.era.fm
Klang Valley - 103.3, Pulau Pinang - 103.6, Taiping - 95.2, Melaka - 90.3, Johor Bahru - 104.5, Seremban - 103.6, Kuantan - 98.0, Kota Bharu - 103.3, Kuala Terengganu - 102.8, Kuching - 96.1, Kota Kinabalu - 102.4 

Fly FM
http://www.flyfm.com.my
Klang Valley - 95.8, Negeri Sembilan - 98.6, Perak - 87.9, Pulau Pinang - 89.9, Melaka - 94.0, Johor - 94.0 


Hitz FM
http://www.hitz.fm
Klang Valley - 94.5, Pulau Pinang - 91.0, Ipoh - 94.3, Taiping - 91.3, Melaka - 91.1, Johor Bahru - 99.1, Seremban - 94.2, Kuantan - 94.1, Kota Bharu - 94.6, Kuala Kuching - 97.7, Kota Kinabalu - 101.6



HOT FM
http://www.hotfm.com.my
Klang Valley - 97.6, Ipoh - 104.5, Pulau Pinang - 88.2, Alor Setar - 88.2, Melaka - 104.3, Johor Bahru - 90.1, Kota Kinabalu - 87.7, Kuching - 94.3, Kuala Terengganu - 105.0, Kuantan - 92.4 


Ikim FM
IKIM.fm | Pilihan Utama
Klang Valley - 91.5, Ipoh - 102.7, Perlis, Kedah, Pulau Pinang - 89.0, Negeri Sembilan - 102.7, Kuantan - 89.6, Johor Bahru - 106.2, Melaka - 89.5, Kota Bharu - 89.8, Kuala Terengganu - 100.2, Kota Kinabalu - 93.9, Kuching - 93.6 


KL FM
http://www.kl.fm
97.2 

Klasik Nasional
Gunung Pulai - 106.7, Melaka - 93.6, Negeri Sembilan, South Selangor - 87.9, Kuala Lumpur, Selangor, West Pahang - 98.3, Kuantan - 107.9, Kota Bharu - 96.5, Kuala Terengganu - 92.5, Ipoh - 88.3, Perlis, Kedah, Pulau Pinang - 94.9 


Lite FM (formerly Light & Easy)
http://www.litefm.com.my
Klang Valley - 105.7, Pulau Pinang - 104.4, Ipoh - 101.5, Taiping - 89.3, Melaka - 92.2, Johor Bahru - 104.3, Seremban - 104.6, Kuantan - 104.7, Kota Bharu - 104.3, Kuala Terengganu - 105.9, Kuching - 100.1, Kota Kinabalu - 103.2 



Minnal FM
minnalfm.net
North Johor, Melaka - 103.3, South Johor - 101.1, Negeri Sembilan, South Selangor - 90.5, Kuala Lumpur, Selangor, Central Pahang - 96.3, Kuantan - 103.3, Kota Bharu, Machang - 106.7, Jeli - 92.2, Kuala Terengganu - 87.9, Jerantut, Terengganu - 91.9, Besut - 95.3, Ipoh - 96.9, South Perak - 98.9, Perlis, Kedah, Pulau Pinang - 96.7, North Kedah, North Perak - 89.7, North Kelantan - 100.9  



Mix FM
http://www.mix.fm
Klang Valley - 92.9, Pulau Pinang - 92.8, Ipoh - 92.7, Taiping - 93.6, Melaka - 93.0, Johor Bahru - 97.6, Seremban - 95.0, Kuantan - 93.2, Kota Bharu - 92.8, Kuala Terengganu - 98.3, Kuching - 95.3, Kota Kinabalu - 100.8  



Mutiara FM
http://mutiara.dapat.fm
Pulau Pinang (Inlcuding Seberang Perai) - 95.7, North Pulau Pinang - 93.9, Balik Pulau - 90.0


Muzik FM
Johor Bahru, Singapore, Riau - 101.7, Melaka, North Johor - 96.6, Negeri Sembilan - 91.7, Klang Valley - 88.5, Selangor, Central Pahang - 95.3, Kota Bharu - 101.9, Jeli - 89.2, Kuala Terengganu - 91.7, Besut, North Terengganu - 98.8, North Perak - 89.7, Perlis, Kedah, Pulau Pinang - 100.5 


My FM
http://www.my.com.my
Klang Valley - 101.8, Pulau Pinang - 99.7, Ipoh - 100.6, Taiping - 100.2, Melaka - 106.4, Johor Bahru - 95.4, Seremban - 100.6, Kuantan - 101.1, Kota Bharu - 102.3, Kuala Terengganu - 101.2, Kuching - 96.9, Kota Kinabalu - 104.0 

Red 104.9
http://www.yourredfm.com
Kedah, Perlis - 98.1, Pulau Pinang - 107.6, Ipoh - 106.4, Negeri Sembilan - 106, North Johor, Melaka - 98.9, Pulau Langkawi - 98.1, Kuantan - 91.6, Klang Valley - 104.9, South Perak - 104.9, Taiping - 98.2, South Johor, Singapore - 92.8 



Sinar FM
http://www.sinar.fm
Klang Valley - 96.7, Pulau Pinang - 97.1, Ipoh - 96.9, Kuantan - 97.2, Kota Bharu - 93.8, Taiping - 96.4, Seremban - 96.9, Melaka - 96.0, Johor Bahru, Singapore - 87.8, Terengganu - 97.5, Kota Kinabalu - 104.9, Kuching - 102.1 


Suria FM
http://suriafm.com.my
Klang Valley - 105.3, Ipoh - 96.0, Taiping - 91.7, Kuantan - 96.1, Melaka, North Johor - 88.5, Seremban - 107.0, Johor Baru - 101.4, Kota Kinabalu - 105.9, Perlis, Kedah, Pulau Pinang - 106.9, Kuala Terengganu - 102.4, Kota Bharu - 106.1 

THR
http://www.thr.fm
Klang Valley, South Pulau Pinang - 99.3, Negeri Sembilan - 101.5, Central Perak - 97.9, North Pulau Pinang, Kedah - 102.4, Pulau Langkawi - 101.9 


Traxx FM(formerly Radio 4)
http://www.traxxfm.net
Tangkak - 97.4, Johor Bahru - 102.9, Bukit Tinggi - 92.9, Baling - 91.7, Gurun - 98.7, Kota Bharu - 104.7, Jeli - 90.8, Bukit Bakar - 98.5, Selangor, West Pahang - 90.3 or 100.1, Melaka - 97.4, Negeri Sembilan, South Selangor - 88.7, Kuantan - 105.3, Jerantut - 89.9, Taiping - 105.3, Ipoh - 90.1, Pulau Pinang - 98.7, Kinabalu - 105.3, Kota Belud - 102.5, Bintulu - 98.5, Miri - 104.5, Kuala Terengganu - 89.7, Dungun - 98.9, Besut - 97.0 

XFresh FM
http://www.xfresh.com
Klang Valley - 103.0, Pulau Pinang - 106.5, Ipoh - 98.5, Kuantan - 100.0, Kota Bharu - 99.8, Kota Kinabalu - 98.6, Seremban - 97.9, Melaka - 107.3, Taiping - 104.9, Terengganu - 104.0, Kuching - 103.7, Johor Bahru - 103.3 



Monday, June 25, 2012

KEnny ROgErs RoaStErS


assalammulaikum si busyuk dan si masyam semua...so yang wangi tu tak yah nak mention sangat la ea. hehehe.
tadi wa gan housemate wa p dinner kat 
ini semua kerana sorang housemate wa ni tengah mengandung, so bila dia kata teringin nak makan something kitorang kena la layan kan, nanti kalau tak baby lahir air liur dia cam yoyo plak. kan orang tua-tua ada kata camtu, so must alert ok. jangan la percaya sangat tapi sometimes ada yang betulnya.


nak dijadikan citer wa ni tak pernah bersantap kat KENNY ROGER ROASTER
ni. sebab tak pernah teringin plak nak p sini. so bila time oder tu kena la ada consultantnya. jeng2....ni la consultant saya merangkap si ibu mengandung tu. cantik tak?? kitorang panggil dia cikgu maria. hehehe..tak la kitorang call her kak maria. dia as a teacher. actually dia bukan melayu tau, dia orang sarawak beragama kristian but she know more about ISLAM. sometimes bila dia tanya something about ISLAM tu sampai kitorang tak terjawab lak. 



lagi 2 orang housemate wa of course la azie gan qurratu, practicalmate wa. betul ke ayat tu practicalmate? hentam saje la labu.hhehehe. tengok la gelagat diorang bila masing2 syok nak bercerita..

masa tengah makan tu, suami kak maria call plak then dia cakap oder je apa2 dia belanje. so we all tersenyum lebar la kan...masyuknye kalau dapat cmni selalu. tq suami kak maria!!! suami kak maria kerja kat KL, so now kak maria tengak tunggu result nak transfer ke KL. lepas ni kitorang dah habis pratikal, tinggal la kak maria sorang2, sian dia kan...sape nak teman????


Friday, June 15, 2012

jom gelak

Masa Ajoi di zaman jahilnya, dia rajin gak pergi clubbing…

Satu hari dia masuk ke kelab.

Dia duduk sorang-sorang di bar..

Tidak lama kemudian dia nampak Sumardi bersama 5 orang awek-awek cantik di sekeliling dia.

Mereka duduk2 di lounge dan Sumardi kelihatan macam raja yang di manjakan oleh dayang-dayang yang cun melecun.

Ajoi yang duduk sorang dan berfikir, bila agaknya aku boleh jadi macam dia?

Awek pun aku takde…

Semasa Sumardi sedang ke tandas, Ajoi menahannya dan berkata :”Bro, macamana caranya lu boleh dapat awek-awek cun camtu”?

Sumardi membisik ke telinga Ajoi: “Joi,ni gua nak bagitau lu…”

Kalau kau besok masuk ke kelab, masa ko nak duduk di bar, lemparkan kunci kereta ko di atas meja bar, pasti awek-awek datang dengan sendirinya.

Ajoi menjawab: “tapi aku takde keta bro, aku ada kapcai jer…”

Sumardi: “Ko hanya perlukan kunci kereta jer.. tengok aku ada keychain kereta Jaguar..”

Ajoi: Ler…tu jer tektiknya.

Malam esoknya Ajoi dengan semangat membara masuk ke kelab, dia melihat Sumardi di sudut bar dengan 3 awek di sekelilingnya.

Ajoi berjalan menuju bar dengan muka confident giler dan mencampakkan kunci bersama key chain kereta Ferrari ke atas meja bar.

Tapi tidak ada respon sama sekali

Di saku seluar dia ada lagi kunci. Bila ada awek-awek cantik lalu, dia lempar lagi kunci tu ke bar.

Tetap tetap tidak ada respon, malah awek-awek cun melecun tu bantai gelak terbahak-bahak.

Ajoi tidak faham..

Sumardi akhirnya datang ke Ajoi dan berbisik: “Ajoi, lain kali masa kau campak kunci kereta ferrari di bar, helmet tu buka dulu bro……..!!!

Monday, June 11, 2012

qari & qariah 2012

assalammualaikum u all...

kali ini punya entry wa post sebab wa tertarik dengan post kat wall fb member wa.bunyi nye cmni....
juara Tadarus Al-Quran dpt 15 ribu tp juara Mentor dpt 100 ribu....
hahhhh sentap tak?? ye la kan semalam keputusan mentor musim keenam dan jumaat minggu lepas keputusan majlis tilawah al quran peringkat kebangsaan kali ke 55.

pertandingan realiti nyanyi2 ni wa tak minat sangat, tapi wa minat kalau pertandingan realiti untuk taRian..hihihi. sama je la kan...hiburan jugak. haish anak sapo la ni..kalau pertandingan tilawah al quran ni camne lak ek =D

so tahniah la pada yang menang especially wish tahniah la pada yang terbaik dari yang tebaik ni qari dari kelate dan qariah dari wilayah persekutuan then pahang juara keseluruhan. yang bestnya JOHOR, negeri ku tersayang menjadi tuan rumah iaitu di Pusat Konvesyen Antarabangsa Persada Johor Bahru. seramai 27 peserta yang join dari semua negeri. untung la dapat jadi peserta kan....

                            

kita kena wish good luck pada qari dan qariah kita ni sebab nanti diorang kena wakil MALAYSIA lak...
MALAYSIA BOLEH!!

:::: sabtu lepas USTAZ AZHAR IDRUS datang dekat gan batu pahat, wa terkilan la tak dapat pergi...hhuhuuh..teringin sangat nak dengar life dia punya ceramah. sedih tau!!





Thursday, June 7, 2012

tudung aidijuma

meh datang dekat-dekat...wa nak citer sama lu olang r. ni cerita manyak best punya.

jeng2..kat plaza angsana jb dah ada kiosk tau..so pada orang jb semua mai la beramai2 kita serbu.

wa tau pasal tudung ni masa wa tengah final exam last sem..sebab ada kiosk tudung aidijuma di UTeM tempat wa belajar tu. masa tu semua tudung murah je tau below rm10. for student price memang la berbaloi2 la. now harga dah up sikit...sebab dah ada design baru. but siyesly tudung dia lembut dan mudah dibentuk..i likee333. design dia pun simple je. sekarang ni dah banyak choice lain yang design lebih kurang camni. sekarang ni tengah musim tudung bawal obama kan...macam2 la. so jom layan wa tolong promote ni...nak tahu lebih lanjut p sini.

         Photo: Salam pelanggan-pelanggan Aidijuma...

Kepada pelanggan-pelanggan Aidijuma yang berada sekitar Johor Bahru, anda kini boleh dapatkan Tudung Aidijuma di kiosk kami bertempat di:

Plaza Angsana
Lot P2/22A, Level 2, 
Plaza Angsana,
Johor Bahru

Contact No: 017-6250564

Waktu beroperasi: 10 pagi hingga 10 mlm

Terima kasih. :)

Salam pelanggan-pelanggan Aidijuma...


Kepada pelanggan-pelanggan Aidijuma yang berada sekitar Johor Bahru, anda kini boleh dapatkan Tudung Aidijuma di kiosk kami bertempat di:



Plaza Angsana

Lot P2/22A, Level 2, 

Plaza Angsana,
Johor Bahru

Contact No: 017-6250564

Waktu beroperasi: 10 pagi hingga 10 mlm

Saturday, June 2, 2012

saya dengan mereka


assalammualaikum warga blogger semua...welcome june!! pejam celik pejam celik kita dah sampai half way 2012 kan.

sekarang kan cuti sekolah...enjoy la budak2 sekolah ni bercuti. kan2...tadi pun wa gan adik2 wa hang out p bandar. ala ape sangat la ada kat bandar batu pahat ni...but we still enjoy together.


mula2 kitorang p lunch kat KFC, SQUARE ONE BP guna baucer TM...haahhaa. save budget beb. tak kisah la kan yang penting kenyang kan. makan sampai temuntah balik pun takpe.


dah penat round 1 shopping complex, next, we all p karok sampai lebam....macam2 lagu kitorang bedal. by group, duet, solo semua la... tp masa ni sepupu wa ada join gak, jap g wa display pic diorang ok



now, tutti fruitti time!!! tekak kering pas karok kitorang melantak ice cream...emmm yummmy.
tu ada gambo my cousin..tengok betul2. wa malas nak display pic banyak2 nanti u all menyampah lak. 
last place kitorang p BP MALL sebab nak main bowling lak. then round2 kat BP MALL sampai kaki kejang baru kitorang chow. balik dengan muka penat dan poket wa kosong layan budak2 ni..


p/s: wa hepi sebab pakwe wa no 2 menang super spontan malam tadi..tu yang p celebrate ni.hehehhehe




Wednesday, May 30, 2012

shoutcamp!!


u all know what .. I already have a replacement shoutbox.
ok now is SHOUTCAMP
taraaaaa ....!

 selamat singgah ye....untuk tinggalkan jejak u all


Saturday, May 26, 2012

Masterchef Selebriti Malaysia

assalammualaikum...selamat berhujung minggu u alls.

kat astro ria ada program baru, actually tak la baru sgt kan sbb dh masuk musim kedua. tp kali ni punya lain sikit sbb disertai oleh artis2. Masterchef selebriti Malaysia setiap ari sabtu jam 9 malam di astro ria. td baru je berlangsung dgn episod pertama. ada 16 selebriti seperti di bawah

           

masing2 akan menunjukkan bakat memasak masing2 di samping mewakili badan kebajikan yg mereka pilih utk memberi dana sepanjang program ini.

juri profesional utk kali ni ialah Chef Joe, Chef Zubir dan Chef Adu (Amran Hassan).

so nantikan pemenang nye ye...dan selamat menonton

::: congrate kat pengasas facebook, Mark Zuckerberg minggu lalu sebab melansungkan perkahwinan dgn
Priscilla Chan. untung le...dpt kahwin dgn jutawan muda mcm Mark Zuckerberg plus Priscilla Chan yg genius.

Tuesday, May 22, 2012

1 REJAB

alhamdulillah..kita dah masuk 1 REJAB 1433H
syukur sgt2 kita masih berpeluang bernafas di bumi kepunyaab ALLAH ini :D
terima kasih YA ALLAH  

yok ramai2 pose sunat berjemaah...banyak kelebihan malah ringan sikit kantung perut kita ni kan..hehhehe

ada picisan yg nak share gn u alls ni

hayati..selami..sebarkan..

1. Catriona Ross :

~Semuanya bermula apabila dia menemani sahabat karibnya ke sebuah butik tudung di KLCC pada 14 Julai lalu.
Tergerak hatinya mencuba satu tudung dan ketika melihat wajah di cermin, tiba-tiba terbit satu perasaan pelik hingga bergenang air mata. Sepantas kilat ditanggalkan tudung itu.
Dia yang dihenyak perasaan pilu, hiba dan syahdu kemudian berpusing ke arah temannya seraya spontan meluahkan hasrat mahu memakai tudung. Luahan itu bagaimanapun mengundang tawa sahabatnya kerana menyangka dia bergurau.
"Ketika memandu pulang ke rumah, saya menangis. Sukar untuk jelaskan perasaan saya ketika itu. Sebak, syahdu, hiba, semuanya bercampur-baur. Saya sedar perasaan pelik yang muncul tiba-tiba itu adalah hidayah dari Allah.
"Sepanjang perjalanan, saya tak henti-henti mengucapkan rasa syukur ke hadrat Ilahi. Terharu dan rasa istimewa apabila Allah buka pintu hati saya. Memang sebelum itu pernah terfikir untuk menutup aurat tetapi teragak-agak untuk melaksanakannya.
"Esoknya di rumah, saya gelisah dan rasa serba tak kena. Asyik terfikir untuk memakai tudung dan malamnya saya tidak boleh tidur. Kebetulan pula suami tiada di rumah kerana bertugas di luar Kuala Lumpur, jadi tiada tempat untuk saya mengadu," katanya sambil menghela nafas panjang.
Pagi Jumaat (16 Julai lalu), berjam-jam pelakon yang popular menerusi drama rantaian Sephia ini menyelongkar almari mencari hijab namun kecewa apabila yang ada hanya selendang.
Dia kemudian menghubungi teman karibnya untuk meminjam tudung. Terkejut dengan permintaan itu, temannya mengajak Cat ke butik untuk belikan beberapa helai tudung. Selesai membuat pembayaran, hijab yang dihadiahkan temannya itu terus disarungkan di kepala.
"Sejak itu saya terus bertudung. Tekad saya, sekali bertudung Insya-Allah saya akan kekal begitu hingga ke akhir hayat. Itu prinsip yang saya pegang sejak kecil.
"Apabila pulang ke rumah, suami menyambut saya di muka pintu dan dia terkejut dengan perubahan itu. Dia bertanya adakah saya benar-benar serius. Selepas berkongsi apa yang saya alami dalam tempoh 48 jam itu, dia ternyata gembira dengan keputusan saya.
"Banyak nikmat yang Allah beri kepada hamba-Nya dan apa yang saya mohon selama ini dalam doa dimakbulkan. Masih segar dalam ingatan, selepas terbabit dalam nahas jalan raya, saya tidak putus-putus berdoa supaya boleh berjalan semula dan doa itu Allah perkenankan.
"Kemudian, ada suara sumbang bercakap saya tak boleh hamil kerana mengalami kecederaan teruk dalam kemalangan itu tetapi Allah makbulkan doa saya. Alhamdulillah saya bunting pelamin. Jadi, nikmat Tuhan yang mana lagi nak saya dustakan?
"Saya nekad bertudung kerana tidak mahu terus menerus buta hati. Jiwa saya bagai disiat-siat ketika mendapat hidayah dalam butik itu. Jauh di sudut hati, saya dapat rasakan itu adalah seru daripada Allah.
"Syukur, saat mula-mula pakai hijab hingga sekarang, hati saya tenang dan damai. Ada rasa bahagia yang tidak boleh dizahirkan dengan kata-kata. Ketenangan itu cuma Allah, saya dan teman sehijrah yang faham," kata anak jati Kota Bharu Kelantan ini yang menahan air mata daripada mengalir.

2. Irma Hasmie :

~“Alhamdulillah, sudah sampai masa untuk saya bertudung, sukar nak jelaskan mengapa saya ambil keputusan secepat ini, tetapi ini semua kerja Tuhan, dan bila sudah sampai seru-Nya, saya hanya menerima.
“Kalau boleh, saya tidak mahu cerita saya bertudung terlalu diberi perhatian sebab takut disalahertikan niat sebenarnya, walaubagaimanapun saya yakin lambat laun semua orang akan mengetahui juga.
“Saya bersyukur dan gembira dengan kehidupan saya sekarang, saya lebih tenang dan lebih banyak belajar. Tiada siapa yang memaksa saya tampil begini, semuanya berlaku secara natural. Alhamdulillah, setelah dua minggu pulang ke Malaysia, ramai yang menerima baik niat saya ini,” jelas Irma akui hidupnya kini lebih tenang dan bahagia Irma. Irma akui hidupnya kini lebih tenang dan bahagia
Berdoa di Mekah
Mengerjakan umrah bersama ibu dan adiknya, jelas Irma, dia mengambil kesempatan itu untuk berdoa sebanyak yang mungkin.
“Satu perkataan yang dapat saya gambarkan tentang Mekah adalah Subhanallah. Saya sangat bersyukur diberi peluang untuk menjejakkan kaki ke tanah suci ini.
“Memang seronok berada di sana, saya dapat lihat sendiri betapa hebat dan ajaibnya ciptaan Tuhan. Saya memang tidak mahu melepaskan peluang untuk berdoa, macam-macam doa saya minta.
“Slma 29 tahun saya hidup dibumi ini, saya mohon diampunkan segala dosa yang pernah dilakukan, diberi rezeki dan jodoh yang baik,” jelas Irma yang turut memohon ditenangkan hati setiap masa.

3. Abby Abadi :

~“Takut juga kalau terjadi senario sekejap pakai dan sekejap buka tudung. Tetapi alhamdulillah, dua hari sebelum kembali ke Kuala Lumpur, di depan Kaabah, saya nekad untuk bertudung sekali gus berdoa semoga Tuhan tetapkan iman saya untuk kekal begini buat selama-lamanya. Segala-galanya dipermudahkan.“Saya juga berharap perubahan ini tidak akan menjadi masalah atau beban kepada orang sekeliling.Apatah lagi hal bertudung ini sering diperkotak-katikkan, terutama apabila ia membabitkan individu yang memilih kerjaya seni untuk mencari rezeki,” katanya sambil memberitahu, sekalipun sudah bertudung, kerjaya seni tetap berjalan seperti sedia kala.
Mengenai kesempatan indah menunaikan umrah buat kali pertama itu, ibu kepada Mohamed Danish Hakim, 9, Marissa Dania Hakim, 7, dan Maria Danisha Hakim, 4, ini bersyukur kerana kembara dan ibadatnya di sana berjalan lancar. Bahkan secara tidak langsung, Abby ke sana seperti membawa hatinya yang lara.
Kata Abby, jika diikutkan, sebelum ini dia memang memasang azam untuk ke Tanah Suci, tetapi mungkin serunya belum tiba ketika itu.Ada saja halangan yang tiba, termasuklah visa yang dimohon tidak dapat diluluskan.“Namun syukurlah, kali pertama menjadi tetamuNya, kesihatan saya di sana senantiasa baik. Saya juga sempat menunaikan umrah sebanyak tiga kali, mencium batu Hajarul Aswad dua kali, dapat menyentuh Kaabah, memasuki Raudhah dan banyak lagi. Perasaan berada di sana juga tidak dapat digambarkan dengan kata-kata dan saya teruja akhirnya digerakkan juga ke Tanah Suci Makkah selain Madinah.
“Saya juga tak terkilan sekalipun sebelum ke sana, tawaran berlakon datang mencanak.Hampir lima ke enam tawaran berlakon saya terima, tetapi terpaksa saya tolak secara baik kerana pihak produksi tidak dapat menunggu. Tetapi saya tak ralat dan percaya rezeki tetap ada, insya-Allah.

4. Diana Amir :

~“Saya ambil keputusan ini kerana saya sudah beberapa kali sejak tiga bulan yang lalu diberi petanda dan mimpi buruk tentang hari kiamat.
“Dan mimpi-mimpi tersebut juga mengingatkan saya tentang kematian yang semakin hampir dan perkara itu sering membelenggu hidup saya beberapa bulan kebelakangan ini,”
“Saya tak tahu kenapa perkara itu berlaku kepada saya, mungkin Allah ingin memberi petunjuk dan saya menceritakan semuanya kepada seorang rakan. “Namun selepas itu rakan saya yang berhijrah lebih awal daripada saya,”
“Saya tahu saya masih lemah terutamanya mengenai hal-hal agama, disebabkan itu saya ambil peluang untuk bertemu dengan Irma Hasmie untuk mendapatkan nasihat dia.
“Ketika buat keputusan tersebut saya terus berjumpa David Teo untuk meminta pendapat dia tentang lakonan dan kerjaya saya selepas ini, “Biarpun dia tidak menjanjikan apa-apa, namun saya yakin rezeki adalah ketentuan Allah,”
“Irma juga membawa saya berjumpa dengan Wardina Saffiyah untuk mendapatkan tunjuk ajar dan sokongan mereka,”

moga apa yang mereka lakukan akan berterusan dan mendapat keberkatan 

Iklan AGAIN!!!